< Nazad na početnu stranu

Kompozitne fasete

U današnje vreme predstavljaju brzo, jednostavno i sve kvalitetnije rešenje za većinu anomalija i manjkavosti prednjih zuba, bilo da je reč o boji ili obliku.
U jednoj poseti stomatologu, ovim fasetama možete rešiti problem koji vas muči u ogledalu godinama.
Jedino je potrebno da izdvojite malo više vremena od sat do dva za ovu vrstu intervencije i nešto malo više novca, ali i dalje značajno manje od sume neophodne za izradu keramičkih faseta.
Od keramičkih faseta ih još razlikuje to što je potrebno mnogo manje ukloniti zdravog zuba za postavljanje.
Rok trajanja je do 6 godina nakon čega se samo promene i u mnogome zavisi kako se prema njima odnosite.
Sva tamno obojena pića ili hrana mogu naštetiti željenoj boji. Takođe morate biti oprezni i sa tvrdoćom namirnica koje konzumirate.

Fraktura Zuba Pr1

 

Kompozitne plombe - Bele plombe

Bele plombe odnosno plombe koje imitiraju boju zuba predstavljaju pouzdane materijale na koje možemo da se oslonimo a da pacijentu pružimo i lepotu i dugotrajnost. Neprestani rad na usavršavanju i razvoju novih estetskih (belih) plombi je gotovo u potpunosti potisnuo iz upotrebe takozvane crne odnosno amalgamske plombe.

02 L

 

Izbeljivanje zuba


Izbeljivanje zuba – šta bi svako trebao da zna

Izbeljivanje zuba je proces o kome se mnogo priča, ali zapravo malo ljudi zna razlike izmedju različitih metoda i pristupa i svega onog što je relevantno za njih, pre nego što se opredele za ovaj jednostavan tretman.
U cilju razjašnjenja ove teme u daljem tekstu ćemo opisati:
-nekoliko tipova izbeljivanja zuba,
-nekoliko relevantnih informacija,
-uzroke promene boje zuba,
-kako se ponašati nakon izbeljivanja zuba,
-izbeljivanje avitalnih zuba, kao i
-šta nije izbeljivanje zuba.
Što se tiče tipova izbeljivanja zuba imamo:
1.Ordinacijsko beljenje zuba
2.Kućno beljenje zuba

Ordinacijsko beljenje zuba

Kod ordinacijskog izbeljivanja zuba stomatolog će najverovatnije prvo fotografisati (odrediti boju prema ključu boja) vaše zube ne bi li pratio efekte tretmana.
Pre početka izbeljivanja zuba, stomatolog nanosi specijalan gel na desni oko zuba koji ima ulogu u zaštiti desni od dejstva preparata za izbeljivanje. A ti preparati (gelovi) za izbeljivanje zuba su vodonik ili karbamid peroksid.
Nakon nanošenja preparata za izbeljivanje na vaše zube stomatolog će vam lampom obasjati zube i na taj način aktivirati i ubrzati dejstvo preparata za izbeljivanje zuba.
Izbeljivanje zuba lampom se vrši 3 puta po 15 minuta, a maksimalno 4 puta po 15 minuta. Izbeljivanje lampom zahteva nekoliko dolazaka u zavisnosti od prebojenosti zuba i od nivoa željene beline zuba.
U nasoj ordinaciji koristimo proizvode i aparate “White Smile” sistema za izbeljivanje zuba, koji su proizvedeni u Nemačkoj.

Nekoliko bitnih informacija:
-Beljenje zuba lampom je bezbedno za vaše zube i desni.
-Tretman nije invazivan za vaše zube i daje vam perfektan osmeh.
-Profesionalno čišćenje zuba je preporučeno pre svakog izbeljivanja zuba.
Uzroci promene boje zuba
Najčešći uzroci promenjene boje (prebojavanja) zuba su starenje, preterana konzumacija cigareta, duvana, čajeva, koka-kole, zatim usled fluoroze (prevelikog unošenja fluora u organizam za vreme rasta zuba), kao i tetraciklinska prebojenost zuba.
Kako se ponašati posle izbeljivanja zuba?
Najmanje 4 sata posle izbeljivanja zuba lampom, treba izbegavati konzumiranje čajeva, kafe, crnog vina, cigareta, jer oni umanjuju efekat tretmana.

Pre i Posle

Tehnika kućnog beljenja zuba

Tehnika kućnog beljenja zuba je tehnika koja je nesto sporija u odnosu na ordinacijsko beljenje zuba, ali je podjednako laka i jednostavna. Sa tehnikom kućnog beljenja zuba za nekoliko dana možete ulepšati svoj osmeh menjanjem boje zuba za nekoliko nijansi.
Prvo se uzima otisak Vaših zuba na osnovu kojeg se izrađuje gipsani model. Zatim se na vakuum aparatu formira izuzetno tanka folija, koja intimno prijanja na površinu Vaših zuba. Folija se nosi noću i ne ometa Vaš san.
Beljenje, koje se postiže nošenjem folije, je hemijska reakcija oksidacije spoljašnje površine zuba preparatima na bazi vodonik i karbamid peroksida.
Kod kućnog beljenja zuba stomatolog će Vas redovno pregledati na kraju svake nedelje, kako bi pratio efekte tretmana, kao i eventualne promene na desnima. Postignut efekat traje godinama, a po potrebi boja se može osvežiti.

Izbeljivanje avitalnih (mrtvih) zuba

Avitalni ili mrtvi zubi su oni zubi kojima je izvađen nerv (živac). Ti zubi su skloni promeni boje, koja može drastično odstupati od boje okolnih zuba.
Izbeljivanje avitalnih odnosno mrtvih zuba se vrši na taj način što se gel za izbeljivanje postavi u sam zub, a zatim se isti zatvori. Gel ostaje u zubu zatvoren neko vreme (zavisno od uputstva proizvođača), a zatim ukoliko se postigne zadovoljavajući efekat zub se trajno zatvara ispunom ili se postupak ponavlja sve dok se ne postigne željeni efekat.
Izbeljivanje avitalnih zuba nije trajno rešenje. Ukoliko pacijent izbegava konzumiranje cigareta, crnog vina, čajeva, koka-kole, kafe, efekat izbeljivanja može trajati i do godinu dana.

Prirodno izbeljivanje zuba

Prirodno izbeljivanje zuba – kod ovog termina najčešće dolazi do zabune između pacijenata i stomatologa, jer pacijenti misle da govore o “prirodnom izbeljivanju zuba”, a ono o čemu tada zapravo govore je o poliranju zuba. “Poliranje zuba” se bitno razlikuje od “izbeljivanja zuba”.
Da razjasnimo. Kod izbeljivanja zuba, zubi menjaju svoju boju za više nijansi korišćenjem sredstava za izbeljivanje zuba, dok se kod poliranja zuba samo uklanjaju meke naslage sa zuba (promenjena boja zuba) koje nastaju konzumiranjem cigareta. čajeva, lekova koji sadrže gvožđe u sebi, te se time ne postiže izbeljivanje zuba već se zubima vraća njihova stara boja.