Uzroci parodontalnih oboljenja

Bakterije u zubnom plaku (meka, beličasta naslaga na površinama zuba i desni) smatraju se glavnim uzrokom nastanka parodontalnih oboljenja. Plak se konstantno formira na zubima, i ukoliko se svakodnevno ne uklanja oralno – higijenskim metodama, nadograđuje se stvarajući kamenac – idealnu podlogu za ponovno stvaranje sve veće količine plaka. Bakterijski toksini iz plaka prouzrokuju upalu koja prvo zahvati desni, a potom i ostala tkiva uz zube.

Brojni faktori, poput pojedinih sistemskih bolesti, hormonalnih disbalansa i loših životnih navika, doprinose razvoju parodontalnih oboljenja.

Gingivitis – upala desni

Parodontalno oboljenje počinje gingivitisom – upalom desni izazvanom taloženjem bakterijskog plaka na njihovim ivicama. Bakterijski toksini iz plaka iritiraju desni koje postaju crvene, otečene, zadebljane i krvare prilikom pranja zuba. Kritična mesta za razvoj upale desni su same ivice desni, međuzubni prostori, mesta ispod mostova ili zubnih implantata. Ovaj rani stadijum parodontalnog oboljenja je reverzibilan. Potpuno izlečenje postiže se dobrom oralnom higijenom i adekvatnim stomatološkim tretmanima. 

Krvavece Dlesni

Parodontopatija – upala potpornog aparata zuba

Ukoliko se ne leči u ranom stadijumu, bolest napreduje trajno oštećujući potporni aparat zuba. Bakterijski toksini razaraju i odvajaju desni od zuba praveći parodontalne džepove. Razvojem oboljenja, parodontalni džepovi se produbljuju sakupljajući veću količinu bakterija što vodi ka obimnijoj destrukciji mekog i koštanog tkiva. Zbog povlačenja desni, zubi postaju osetljivi i čine se dužim. Javljaju se promene u zagrižaju i konstantan neprijatan zadah iz usta. U finalnom stadijumu bolesti dolazi do gubitka zuba kao posledice razaranja mekog tkiva i koštanih strukura koje zub drže u vilici.

Parodontalni tretmani

U ranom stadijumu parodontalnog oboljenja, profesionalno uklanjanje mekih i čvrstih naslaga sa površina zuba, zajedno sa svakodnevnim pravilnim održavanjem oralne higijene daje zadovoljavajuće rezultate. Profesionalnim stomatološkim tretmanom se uklanjaju se zubni plak i kamenac iz supragingivalnih i subgingivalnih regiona, nedostupnih svakodnevnom čišćenju oralno – higijenskim sredstvima.

Kod razvijenih stadijuma parodontalnih oboljenja indikovane su hirurške intervencije kojima se, implantacijom kvalitetnih i bezbednih koštanih zamena, nadoknađuje izgubljeno koštano tkivo, redukuje dubina parodontalnog džepa, eliminišu uzročnici infekcije i uspostavlja adekvatna osnova za održavanje oralne higijene. Hirurški tretmani, u kombinaciji sa pravilnim održavanjem oralne higijene i redovnim kontrolnim pregledima, uvećavaju šanse da zaustavite parodontopatiju i produžite vek trajanja prirodnih zuba.

Gingivitis Before After Dental Cleaning