ORTODONCIJA

 

Šta je ortodontski tretman?

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi dijagnostikovanjem i lečenjem nepravilno razvijenih zuba i vilica.

Cilj ortodontskog liječenja je lep osmeh i dobar zagrižaj-što zapravo predstavlja funkcionalni sklad vilica i lepo poređane zube. Dobar zagrižaj je važan za zdravlje usne duplje i sistema za varenje, kao i za celokupan sklad organizma. Lep osmeh donosi samopoštovanje, samopouzdanje i daje Vam prednost u svakodnevnim kontaktima.

 

Kako izgleda prvi pregled kod ortodonta?

Prvi korak je razgovor sa lekarom. U ovom dogovoru, ortodont će biti u mogućnosti da Vam da svoju preliminarnu procenu Vašeg problema. Dobićete početne informacije o vrstama lečenja,vremenu trajanja lečenja, kao i troškovima.Ukoliko se odlučite da otpočnete ortodontski tretman, drugi korak je priprema dokumentacije slučaja. To se uglavnom odnosi na uzimanje otisaka pacijenta, izradu gipsanih modela zuba, fotografisanje pacijenta, rendgen snimke i klinički pregled. Na naknadnom dogovoru,ortodont predlaže plan lečenja i moguće alternative tretmana i to je vreme posvećeno razmatranju Vaših želja i pitanja vezanih za proces lečenja.

 

Da li ste kandidat za ortodontsku terapiju?

Ortodoncijom se ne postiže samo poboljšanje estetike osmeha; ortodontska terapija poboljšava loše zagrižaje (malokluzije). Malokluzije se javljaju kao rezultat nepravilnog poretka zuba ili čeljusti. Malokluzije utiču na izgled Vašeg osmeha, žvakanje, čišćenje zuba kao i način na koji doživljavate svoj osmeh.

 

Zašto treba lečiti ortodontske anomalije?

Prema istraživanjima Američkog udruženja Ortodonata, nelečene anomalije mogu dovesti do raznih problema. Zube u teskobi je teže pravilno čistiti, što može doprineti kvarenju zuba i bolestima desni. Istureni zubi su podložniji slučajnim povredama. Nepravilan zagrižaj može dovesti do nepovoljnog razvoja i nepravilnog trošenja zuba. Otvoren zagrižaj može rezultirati lošim navikama tiskanja jezika i smetnjama pri govoru. Na kraju, ortodoncija čini više od ulepšavanja osmeha-ona stvara zdraviji osmeh.

 

TRETMANI ODRASLIH

Fiksni aparati nisu više samo za decu i tinejdžere. Poravnanje zuba može da se radi u bilo kom uzrastu, pod uslovom da su Vaše desni i kosti zdravi. Postoje razni tretmani koji su dizajnirani za različita životna doba - uključujući i odrasle.

Ortodontska terapija u kasnijim fazama života može dramatično poboljšati Vaš izgled i samopoštovanje. Poboljšanje zdravlja zuba i desni je jednako važno. Krivim zubima i lošim zagrižajem možete doprineti gubitku potpornih tkiva i koštane mase, propadanju zuba, abnormalnom trošenju zubne gleđi, glavoboljama i bolovima u zglobovima. 

Nove tehnike i materijali koji se koriste uveliko smanjuju neprijatnosti, smanjuju učestalost poseta, vreme lečenja i mogu Vam omogućiti da se odlučite između nekoliko opcija. Vaše opcije mogu uključivati ​​metalne proteze, providne estretske aparate ili transparentne folije koje se mogu nositi i noću kako bi poboljšale blage slučajeve nepravilnosti zuba.

Tokom prvog pregleda, mi ćemo biti u mogućnosti da odredimo najbolji mogući tretman za Vaše lične potrebe. Nakon analiziranje prikupljene dokumentacije, možemoVam izneti plan lečenja, očekivano vreme trajanja lečenja i približnu cenu, a Vi ćete se odlučiti za najbolju opciju za Vaše zdravlje.

 

Vrste aparata

Fiksni aparat sa metalnim bravicam

Klasični dizajn ortodontskog aparata sa metalnim bravicama i gumicama u raznim bojama.Fiksni estetski aparati

Providni aparati su napravljeni od sintetičkih safir kristala najviše translucencije. Izgledaju lepo i ostaju takvi jer su otporni na mrlje zbog monokristalne strukture i visoko polirane površine.

 

Mobilni aparati

Namenjeni prventsveno lečenju dece i adolescenata koji su u razvoju.