Kompozitne fasete

U današnje vreme predstavljaju brzo, jednostavno i sve kvalitetnije rešenje za većinu anomalija i manjkavosti prednjih zuba, bilo da je reč o boji ili obliku.

U jednoj poseti stomatologu, ovim fasetama možete rešiti problem koji vas muči u ogledalu godinama.

Jedino je potrebno da izdvojite malo više vremena od sat do dva za ovu vrstu intervencije i nešto malo više novca, ali i dalje značajno manje od sume neophodne za izradu keramičkih faseta.

Od keramičkih faseta ih još razlikuje to što je potrebno mnogo manje ukloniti zdravog zuba za postavljanje.

Rok trajanja je do 6 godina nakon čega se samo promene i u mnogome zavisi kako se prema njima odnosite.

Sva tamno obojena pića ili hrana mogu naštetiti željenoj boji. Takođe morate biti oprezni i sa tvrdoćom namirnica koje konzumirate.

 

Kompozitne plombe - Bele plombe

Bele plombe odnosno plombe koje imitiraju boju zuba predstavljaju pouzdane materijale na koje možemo da se oslonimo a da pacijentu pružimo i lepotu i dugotrajnost. Neprestani rad na usavršavanju i razvoju novih estetskih (belih) plombi je gotovo u potpunosti potisnuo iz upotrebe takozvane crne odnosno amalgamske plombe.

 

Izbeljivanje zuba


Izbeljivanje zuba – sve što bi trebalo da znate o izbeljivanju zuba

Izbeljivanje zuba je proces o kojem se mnogo priča, ali zapravo malo ljudi zna razlike izmedju različitih metoda i pristupa, kao i svega onog što je relevantno za njih.

U cilju razjašnjenja ove teme u daljem tekstu ćemo opisati:

- načine izbeljivanja zuba,

- nekoliko relevantnih informacija,

- uzroke promene boje zuba,

- kako se ponašati nakon izbeljivanja zuba,

- izbeljivanje avitalnih zuba, kao i

- šta nije izbeljivanje zuba.

Postoji dva tipa (načina) izbeljivanja zuba:

1. Ordinacijsko beljenje zuba

2. Kućno beljenje zuba

 

Ordinacijsko beljenje zuba

Prilikom ordinacijskog izbeljivanja zuba, stomatolog će najverovatnije prvo fotografisati (odrediti boju prema ključu boja) vaše zube, ne bi li pratio efekte tretmana.

Pre početka izbeljivanja zuba, stomatolog nanosi specijalan gel na desni oko zuba. Taj gel ima ulogu u zaštiti desni od dejstva preparata za izbeljivanje. Preparati (gelovi) za izbeljivanje zuba su vodonik ili karbamid peroksid.


Nakon nanošenja preparata za izbeljivanje na vaše zube, stomatolog će vam lampom obasjati zube i na taj način aktivirati i ubrzati dejstvo preparata za izbeljivanje zuba.

Izbeljivanje zuba lampom se vrši 3 puta po 15 minuta, a maksimalno 4 puta po 15 minuta. Izbeljivanje lampom zahteva nekoliko dolazaka u zavisnosti od prebojenosti zuba i od nivoa željene beline zuba.

U našoj ordinaciji koristimo proizvode i aparate “White Smile” sistema za izbeljivanje zuba, koji su proizvedeni u Nemačkoj.


Nekoliko važnih informacija:

- Beljenje zuba lampom je bezbedno za vaše zube i desni.

- Tretman nije invazivan za vaše zube i pruža vam perfektan osmeh.

- Pre svakog izbeljivanja zuba preporučuje se profesionalno čišćenje zuba.

 

 

Uzroci promene boje zuba

Najčešći uzroci promenjene boje (prebojavanje) zuba su starenje, preterana konzumacija cigareta, duvana, čajeva, koka-kole. Do prebojavanja dolazi i usled fluoroze (prevelikog unošenja fluora u organizam za vreme rasta zuba), kao i tetraciklinske prebojenosti zuba.

Kako se ponašati posle izbeljivanja zuba?

Najmanje 4 sata posle izbeljivanja zuba lampom, treba izbegavati konzumiranje čajeva, kafe, crnog vina, cigareta, jer oni umanjuju efekat tretmana.

Pre i Posle

Tehnika kućnog beljenja zuba

Tehnika kućnog beljenja zuba je tehnika koja je nesto sporija u odnosu na ordinacijsko beljenje zuba, ali je podjednako laka i jednostavna. Sa tehnikom kućnog beljenja zuba za nekoliko dana možete ulepšati osmeh - menjanjem boje zuba za nekoliko nijansi.

Prvo se uzima otisak vaših zuba. Na osnovu otiska izrađuje se gipsani model. Zatim se na vakuum aparatu formira izuzetno tanka folija, koja prianja na površinu zuba. Folija se nosi noću i ne ometa san.

 

Beljenje, koje se postiže nošenjem folije, je hemijska reakcija oksidacije spoljašnje površine zuba preparatima na bazi vodonik i karbamid peroksida.

Prilikom kućnog beljenja zuba, stomatolog će vas pregledati na kraju svake nedelje, kako bi pratio efekte tretmana, kao i eventualne promene na desnima. Postignut efekat traje godinama. Po potrebi, boja se može osvežiti.

Izbeljivanje avitalnih (mrtvih) zuba

Avitalni ili mrtvi zubi su oni zubi kojima je izvađen nerv (živac). Ti zubi su skloni promeni boje, koja može drastično odstupati od boje okolnih zuba.

Izbeljivanje avitalnih odnosno mrtvih zuba se vrši tako što se gel za izbeljivanje postavi u sam zub, a zatim se isti zatvori. Gel ostaje u zubu zatvoren neko vreme (zavisno od uputstva proizvođača), a zatim, ukoliko se postigne zadovoljavajući efekat, zub se trajno zatvara ispunom ili se postupak ponavlja sve dok se ne postigne željeni efekat.

Izbeljivanje avitalnih zuba nije trajno rešenje. Ukoliko pacijent izbegava konzumiranje cigareta, crnog vina, čajeva, koka-kole, kafe, efekat izbeljivanja može da traje i do godinu dana.

Prirodno izbeljivanje zuba

Kod ovog termina najčešće dolazi do zabune između pacijenata i stomatologa, jer pacijenti misle da govore o “prirodnom izbeljivanju zuba”, a ono o čemu zapravo govore jeste poliranje zuba.

Poliranje zuba se značajno razlikuje od izbeljivanja zuba.

Kako?

Prilikom izbeljivanja zuba koriste se sredstva za izbeljivanje zuba i zubi menjaju svoju boju za više nijansi.

Prilikom poliranja zuba samo se uklanjaju meke naslage sa zuba (promenjena boja zuba) koje nastaju konzumiranjem cigareta. čajeva, lekova koji sadrže gvožđe u sebi. Dakle, ne postiže se izbeljivanje zuba, već se zubima vraća njihova prirodna boja.